Na první pohled se nezdají, ale tyto palačinky jsou velice zdravé. Jsou připravené ze špaldové a žitné mouky, díky čemuž obsahují množství vlákniny, minerálů i vitaminů. O bílkoviny se postará tvaroh nebo jogurt a nechybí ani zdravá nálož ovoce. Celý dezert příjemně voní po tonka fazolce připomínající vůni vanilky a svěžest dodá lehký dotek máty. Tomu se říká vyvážený dezert!
Ingredience na 5 palačinek:
Těsto:
150 ml mléka
150 ml vody
1 vejce
70 g celozrnné špaldové mouky
50 g celozrnné žitné mouky
Špetka soli
Špetka cukru
2 lžičky oleje (např. řepkového) – 10 g
Olej na smažení – kokosový, řepkový nebo ghí
K podávání:
70 ml čerstvé pomerančové šťávy
30 ml limetkové šťávy
1 lžíce medu
2 menší pomeranče
Řecký jogurt/tvaroh/zakysaná smetana
Tonka fazolka
Plátky mandlí, opečené nasucho dozlatova
Máta (nemusí být)
V hlavní roli:
Oválný talíř Legio Nova, Eva Solo |
Litinová pánev na palačinky Ø 30 cm, Staub |
Sada kuchyňských misek s víkem 3 ks, Maku |
Metlička silikonová s bambusovou rukojetí, Maku |
Postup:
Mléko, vodu a vejce prošlehejte v misce. Přisypte obě mouky, špetku soli a cukru a metličkou míchejte, dokud nezmizí hrudky. Nakonec vmíchejte olej. Těsto nechte odpočívat půl hodiny až hodinu.
Rozpálenou nepřilnavou pánev potřete olejem. Do pánve vlijte naběračku těsta a krouživými pohyby rozlijte po pánvi. Smažte palačinky z obou stran dozlatova. Při otáčení opatrně podebírejte vařečkou a poté opatrně překlopte. Hotové palačinky stáhněte na talíř.
V čisté pánvi smíchejte šťávu z pomeranče a limetky s medem. Vařte minutu až dvě. Poté stáhněte z plotny.
Pomeranče oloupejte, nakrájejte na plátky a obalte v sirupu na pánvi.
Palačinky naaranžujte na talíře. Ozdobte jogurtem, tvarohem nebo zakysanou smetanou. Případně je můžete potřít před skládáním na talíř, aby náplň byla uvnitř. Zastrouhněte tonka fazolkou a ozdobte plátky pomeranče. Polijte zbylým sirupem. Nakone posypejte plátky mandlí a ozdobte lístky máty.
Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky. W: zdravezivena.cz IG: zdrave_zivena