Špaldovo-žitné palačinky s pomeranči a tonka fazolemi

Na první pohled se nezdají, ale tyto palačinky jsou velice zdravé. Jsou připravené ze špaldové a žitné mouky, díky čemuž obsahují množství vlákniny, minerálů i vitaminů. O bílkoviny se postará tvaroh nebo jogurt a nechybí ani zdravá nálož ovoce. Celý dezert příjemně voní po tonka fazolce připomínající vůni vanilky a svěžest dodá lehký dotek máty. Tomu se říká vyvážený dezert!

 

Ingredience na 5 palačinek:

Těsto:

150 ml mléka

150 ml vody

1 vejce

70 g celozrnné špaldové mouky

50 g celozrnné žitné mouky

Špetka soli

Špetka cukru

2 lžičky oleje (např. řepkového) – 10 g

Olej na smažení – kokosový, řepkový nebo ghí

 

K podávání:

70 ml čerstvé pomerančové šťávy

30 ml limetkové šťávy

1 lžíce medu

2 menší pomeranče

Řecký jogurt/tvaroh/zakysaná smetana

Tonka fazolka

Plátky mandlí, opečené nasucho dozlatova

Máta (nemusí být)

 

02-palacinky

 

 V hlavní roli:

 

03-palacinky

Oválný talíř Legio Nova, Eva Solo

04-palacinky

Litinová pánev na palačinky Ø 30 cm, Staub

 

05-palacinky

Sada kuchyňských misek s víkem 3 ks, Maku

06-palacinky

Metlička silikonová s bambusovou rukojetí, Maku

 

Postup:

Mléko, vodu a vejce prošlehejte v misce. Přisypte obě mouky, špetku soli a cukru a metličkou míchejte, dokud nezmizí hrudky. Nakonec vmíchejte olej. Těsto nechte odpočívat půl hodiny až hodinu.

Rozpálenou nepřilnavou pánev potřete olejem. Do pánve vlijte naběračku těsta a krouživými pohyby rozlijte po pánvi. Smažte palačinky z obou stran dozlatova. Při otáčení opatrně podebírejte vařečkou a poté opatrně překlopte. Hotové palačinky stáhněte na talíř.

V čisté pánvi smíchejte šťávu z pomeranče a limetky s medem. Vařte minutu až dvě. Poté stáhněte z plotny.

Pomeranče oloupejte, nakrájejte na plátky a obalte v sirupu na pánvi.

Palačinky naaranžujte na talíře. Ozdobte jogurtem, tvarohem nebo zakysanou smetanou. Případně je můžete potřít před skládáním na talíř, aby náplň byla uvnitř. Zastrouhněte tonka fazolkou a ozdobte plátky pomeranče. Polijte zbylým sirupem. Nakone posypejte plátky mandlí a ozdobte lístky máty.

Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky.  W: zdravezivena.cz  IG: zdrave_zivena

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz